Pentru ca sunteti in cautare de cazare Alba ne-am decis sa va prezentam mai multe despre acest judet.
Clima blanda si bogatia solului au facut ca zona din jurul orasului Alba Iulia sa fie locuita din timpuri stravechi si a stabilit Alba ca regiune viticola de prima importanta inca din secolul I d.Hr. Nord-vest de Alba Iulia sunt Muntii Apuseni, iar in est, Podisul Transilvaniei, cu dealuri inalte si vai adanci, largi.
Una dintre cele mai vechi asezari din Romania, cunoscuta in timpurile cele mai vechi ca Apulum, Alba Iulia a servit drept cel mai mare centru militar si economic in timpul ocupatiei romane. Temple, mozaicuri, termale si statui, amfiteatre, palatul guvernatorului "Daciarum Trium" - toate au facut ca originalul Dacic Apulul sa fie copia miniaturala a mamei Rome.
Cazare Alba - oferte speciale de sezon
O cetate episcopala si un important centru politic, militar si cultural, Alba Iulia si-a atins varful intre anii 1542-1690, servind drept capitala a Principatului Transilvaniei independent si resedinta printilor transilvaneni. In anul 1599, Mihai Viteazul a realizat aici, pentru o perioada scurta de timp, unirea celor trei principale provincii ale Romaniei: Tara Romaneasca, Transilvania si Moldova. Orasul a devenit mai tarziu un important centru de tiparire. In prezent, universitatile locale continua traditia vechilor scoli academice.
Revolta taraneasca condusa de Horea, Closca si Crisan, executata la 28 februarie 1785 pe Dealul Furcii, a transformat orasul intr-un simbol al luptei pentru justitie si libertate.
Aici, la 1 decembrie 1918, provincia Transilvania si-a anuntat unificarea cu Romania. In 1922, printul Ferdinand a fost incoronat Rege al Romaniei intr-un act care a reflectat uniunea realizata cu mai mult de patru secole mai tarziu de Mihai Viteazul.
Alba inseamna alb si provine din perioada in care slavii au numit asezarea Belgrad ("Castelul Alb"). Iulia provine din numele printului roman Gelu (Iulius in limba latina), care a condus asupra terenului din jurul Alba Iulia in timpul secolului al X-lea. Habsburgii au incercat sa impuna numele Alba Carolina (Karlsburg) in onoarea imparatului Carol al VI-lea. In 1918 orasul a devenit din nou Alba Iulia.
In orasul vechi vizitatorii se pot plimba pe strazile lata, cu copaci, din cetatea habsburgica, una dintre cele mai impresionante din Europa, pentru a descoperi locurile istorice, culturale si arhitecturale de interes din Alba Iulia: Catedrala romano-catolica - cea mai veche si cel mai valoros monument al arhitecturii din Transilvania, Biblioteca Batthyaneum, Catedrala ortodoxa a Reunificarii, Cladirea Babilon - care gazduieste Muzeul National de Unificare, Sala Unirii, Palatul Apor, Palatul Domneasca si Universitatea din Alba Iulia .
Pentru cei interesati de atractii naturale si aventuri in aer liber, Alba Iulia este un bun punct de plecare pentru explorarea parcurilor Apuseni si Retezat.
Cetatea (Cetatea Alba Iulia)
Cetatea Alba Iulia, proiectata de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti, a fost construita intre anii 1716 si 1735, folosind sistemul arhitectural militar Vauban - cel mai mare de acest tip din sud-estul Europei. Cetatea este remarcabila atat pentru elementele sale arhitecturale, cat si pentru frumusetea celor sase porti, unice in structurile militare europene. Fara indoiala, artistii, sculptorii Johann Koning, Johan Vischer si Giuseppe Tencalla, au fost inspirati de mitologia antica.
7,2 mile de ziduri din caramida si piatra de cariera formeaza o forma de stele in sapte puncte cu sapte bastioane (Eugen de Savoia, Sf. Stefan, Sfanta Treime, Sf. Mihail, Sf. Carol, Sf. Capistrano si Sf. Elisabeta) pazita de sase porti monumentale.
Portile, mostre valoroase ale stilului baroc timpuriu, au servit drept model pentru arhitectura ardeleana din secolul al XVIII-lea.
Palatul domneasca
Palatul domnesc, construit in secolul al XVI-lea, a fost resedinta domnitorului Mihai Viteazul in timpul primei uniri politice a romanilor in anii 1600. Dupa invazia otomana si tatara, palatul a fost distrus. In timpul domniei domnilor Gábor Bethlen si George II Rakoczi, palatul a fost restaurat, dar nu si in starea lui anterioara. Din 1700, cladirea a fost folosita ca si cazarma militara.
Spre Palat se afla Sala Unirii, unde a fost semnat actul de unificare intre celelalte provincii istorice din Romania si Transilvania in timpul Marii Adunari din 1 decembrie 1918.
Biblioteca Batthyaneum
In 1780, Ignac Batthyany, episcopul Transilvaniei, a transformat o fosta biserica unitariana intr-una dintre cele mai renumite biblioteci din Transilvania. Biblioteca Batthyaneum este cunoscuta in intreaga lume pentru manuscrisele sale rare - peste 60.000 de documente, inclusiv Codex Aureus (secolul 9), cunoscuta si sub numele de Evanghelia lui Lorsch, continand Evanghelia dupa Marcu si Matei, Psalmii lui David, Codex Burgundus ), Biblia Sacra (sec. Al XIII-lea), Pentateuhul din Orastie (1850), Biblia lui Serban Cantacuzino si Noul Testament din Balgrad (1648).
Primul observator astronomic din Transilvania a fost fondat aici in 1792.