cazare  judetul Alba

Rapa Rosie, Ghetarul de la Scarisoara, soseaua Transalpina, satul Rimetea, Cetatea Calnic, Cetatea Alba Carolina, Cheile Rametului, Cascada de la Vidra, Cheile Rametului, Vanatoarele Ponorului si Dealul cu melci sau Castelul Bethlen Haller de la Cetatea de Balta.

Acestea sunt 10 dintre cele mai frumoase locuri din judetul Alba pe care toti turistii care ajung aici ar trebui sa le viziteze. 

Cazare judetul Alba la preturi foarte avantajoase

Pentru ca toate aceste locuri sunt speciale va prezentam cateva dintre ele.

Rapa Rosie este cu siguranta una dintre frumusetile judetului Alba un loc despre care stim foarte putine lucruri. Aflata la numai cativa kilometri de Sebes, Rapa Rosie are milioane de denivelari rosii care pot sa fie vazute din satelit. Acesta este un loc ideal pentru iubitorii de aventuri cu parapanta. Rapa s-a format prin eroziunea apei asupra solului care a provocat in timp alunecari de teren masive.

Rezervatia geologica uimeste prin decorul cu statui si frontoane rozalii. Unicitatea este data de alternanta argilelor rosii cu gresii cenusii, alcatuite in formatiuni slab cimentate. In afara de decorul special pe care il ofera, se poate admira si peisajul floral cu specii protejate de lege si cu fauna.

Gaura hotilor este de fapt o groapa sapata in roca nisipoasa a rapei. Aici se pot vedea urme scrijelite inca din secolul XIX si sunt ascunse numeroase legende cu hoti, haiduci si aveturieri.

Langa Rapa Rosie in terenul mlastinos al albiei Secasului a fost descoperit un schelet fosilizat al unui dinozaur carnivor denumit Velociraptor sau Balaurul Bondoc in functie de forma sa ca a unui curcan. Tot langa Sebes sunt gasite urmele unui alt dinosaur lung de 10 m.

Rapa rosie se gaseste la iesire din Sebes spre Daia Romana unde se face stanga pe langa o unitate militara. Chiar daca drumul este accidentat este accesibil pentru orice masina. De la Rapa in sus insa accesul este mult mai dificil.

Ghetarul de la Scarisoara este primul ghetar ca marime din tara sic el de al doilea din lume si se bucura de multi vizitatori care coboara pana in interiorul pesterii pentru a vedea acest ghetar. Vechi de mai bine de 4000 de ani ghetarul are o grosime de 22 m si este lung de 400 m. Cel mai important motiv pentru care merita sa fie vizitat, ghetarul de la Scarisoara este aventura de a cobori in adancuri. Temperatura scade considerabil la coborare si turistii sunt sfatuiti sa poarte haine groase chiar daca afara e vara. Accesul se face printr-un aven de 48 de metri adancime de pana la 60 de metri diametru. Desi se simte si frigul si umezeala care nu sunt confortabile, privelistea va compensa cu siguranta.

 

Cifrele arata ca portalul pesterii este inalt de 24 m si lat de 17 m. De asmenea, blocul de gheata are un volum de 100000 m cubi, o grosime de 22,5 m iar inaltimile stalagmitelor variaza de la cativa cm si pot ajunge si pana la 7 m. declarata ca prima pestera monument al naturii din Romania in 1938 pestera are ca atractii Sala Mare dar si Biserica o sala ornamentala plina cu stalagmite de gheata. Ambele sunt accesibile publicului.