Ati zice despre Blaj ca este un oras micut de provincie nu prea pretentios cu numai 20000 de locuitori. Probabil ca nu ati ajuns pana acum in aceasta zona si de asta il subestimati putin. Mihai Eminescu spunea despre Blaj ca este mica Roma, referindu-se la istoria care a traversat acest oras si si-a lasat amprenta peste el.
Organizare evenimente Blaj oferta
Aici au fost tiparite primele manuale romanesti si tot aici a fost predata in scoli limba romana pentru prima data. Aici au fost organizate primele spectacole de teatru din tara in 1761 si promovate apoi la sate de catre Comedia Ambulatoria.
Dar nu ne suparam daca ati subestimat Blajul pana acum, stim ca dupa ce veti citi acest articol de mai jos veti vrea sa il vizitati. Macar ca sa vedeti daca avem dreptate.
Vom incepe turul nostrum virtual cu Piata 1848. Asa sta bine unui oras turistic sa aiba o piata frumoasa in centru care poate deveni chiar punctul de pelcare catre imprejurimi. La Blaj, Piata 1848 este de fapt un parc unde aveau loc pe vremuri adunarile populare. Aleile parcului va poarta spre cateva din cele mai reprezentative obiective turistice ale orasului.
Ridicata in 1738 de catre episcopul Inocentiu Micu Klein catedrala a fost prima cladire construita in stil baroc din tara noastra, din caramida rosie si piatra, dupa schitele arhitectului vienez Anton Eckhard Martinelli. In interiorul ei si-a rostit Simion Barnutiu discursul epocal inaintea Marii Adunari de pe Campia Libertatii.
Chiar daca lacasul de cult a fost terminat in 1749 prima slujba a avut loc abia in 1765 din cauza ca iconostasul nu fusese finalizat. Forma finala pe care o vedeti astazi daca ajungeti la Blaj a fost data in 1837 de catre episcopul Ioan Lemeny, vinovat pentru schimbarile radicale ale catedralei printre care si cele doua turnuri care s-au adaugat catedralei in 1836. Piesa de rezistenta a acestei catedrale o reprezinta iconostasul cu o valoare artistica deosebita. A fost lucrat in lemn de tei de catre mesterul Aldea din Targu Mures si pictat de catre sarbul Stefan Tenetzky. Nicolae Iorga spunea despre acest iconostas ca e unul din cele mai frumoase din tara.
Daca vreti sa cunoasteti cu adevarat istoria micutei Rome trebuie sa vizitati Muzeul de istorie Augustin Bunea din Blaj. In incinta lui se adapostesc pente 15000 de exponate vechi multe datand din perioada neolitica si dacica si printre ele aflandu-se si altarul construit in cinstea lui Iupiter Optimus Maximus. Tiparnita din lemn de pe vremea lui Petru Pavel Aron se numara si ea printre cele mai valoroase exponate ale muzeului alaturi de cea mai veche carte tiparita la Blaj, manuale scolare si foi matricole scolare vechi de peste 200 de ani.