pensiuni Blaj

O excursie in Blaj este una dintre cele mai placute experiente de care au parte tinerii din judetul Alba atat pentru obiectivele turistice cat si pentru informatiile si povestile pe care le puteti afla aici si pentru oamenii pe care ii veti intalni.

 

In cele ce urmeaza va recomandam mai multe obiective turistice pe care le puteti vedea dupa ce va cazati la pensiuni in Blaj.

 Pensiuni Blaj oferta cazare

Parcul lui Avram Iancu si Stejarul Avram Iancu.  In parcul Avram Iancu din Blaj este celebrul stejar al lui Avram Iancu cu o vechime mai mare de 600 de ani. Stejarul este un exemplar aproape unic din specia aceasta in tara, dar este si cel mai cunoscut monument al naturii din municipiul Blaj. 

Impunatorul stejar are 22.45 m inaltime si o circumferinta de aproximativ 10 m. In urma cu multi ani a fost martorul planurilor viitorului oras realizate de episcopul Inocentiu Micu Klein, intemeietorul Blajului.

De asemenea a fost martirul ce a ascultat tratativele generalului Caraffa purtate cu principele Transilvaniei Mihai Apafi II prin care au fost stabilite conditiile de trecere a Transilvaniei in stapanirea imparatului de la Viena, in 1687.

Avram Iancu a stat la umbra stejarului in ultimii ani de viata cand mergea la prietenul sau mitropolitul Alexandru Sterca Sulutiu.

Cat despre Parcul Avram Iancu per ansamblu el cuprinde o fantana arteziana, banci si cismele cu apa potabila, o tribuna cu banci pentru parinti si nu in ultimul rand 17 aparate de firness in aer liber si trei mese de ping pong. Tot in parc este si Centrul National de Informare si Promovare Turistica Blaj.

Castelul Arhiepiscopal este cea mai veche cladire din Blaj. In present gazduieste resedinta Arjiepiscopului Major al Bisericii Romane Unite cu Roma Greco Catolica.

Bublioteca documentara Timotei Cipariu. Bazele bibliotecii au fost puse in deceniul II al secolului XIX consolidarea sa avand loc in 1836 cand alaturi de George Baritiu, Timotei Cipariu pleaca la Bucuresti.

Fara indoiala ca biblioteca si-a gandit-o mai ales ca si instrument de lucru insa cu trecerea timpului pasiunea pentru carte l-a determinat sa cumpere si raritati. Cladirea a gazduit initial manastirea Bunavestire. A urmat Seminarul calugarasilor, tipografia cu anexele sale, turnatoria de litere, legatorial de carti si atelierul xilografilor.

Casa Timotei Cipariu. Poate fi vazuta in Piata 1848. Reprezentantul de marca al culturii romanesti, Timotei Cipariu a locuit intr-o casuta modesta care avea acoperisul in doua ape. Astazi adaposteste sediul Astra. Lipita de casa lui Timotei Cipariu se regaseste o cladire monumentala cu etaj care a adapostit renumita biblioteca din Blaj. La un moment dat aceasta cuprindea peste 70000 de volume si aproape 1000 de manuscrise vechi.